Osvežite svoj izgled

Specijalizovana zdravstvena ustanova DERMAL
već 19 godina brine o Vašem zdravlju u oblasti dermatovenerologije i plastične hirurgije. Sada na novoj adresi Studentski Trg 8, Beograd

Poliklinika Dermal

Photo by cottonbro from Pexels

Konsultativni pregledi periferne cirkulacije (vena, arterija)

Prim dr Javorka Marković Delić, specijalista dermatolog, subspecijalista angiolog

Bolest proširenih vena je najčešća bolest periferne cirkulacije. Na osnovu epidemioloških studija, smatra se da 30-50% odraslog stanovništva u svetu ima neki oblik proširenih vena ili komplikacija …

Komplikacije su oštećenje kože (stazni dermatits), oticanje nogu, hronične rane, tromboflebitisi i tromboze dubokih vena, krvarenje iz proširenih venskih kapilara.


U Poliklinici Dermal obavlja se klinički angiološki pregled koji daje uvid u status perifernih vena, periferne arterijske cirkulacije i stadijuma limfedema. Pregledom se određuje indikacija za operativno ili neoperativno lečenje vena. 20% svih pregledanih pacijenata ima indikaciju za operativno lečenje proširenih vena i oni se upućuje vaskularnom hirurgu.


Prvi znaci proširenja vena su prošireni venski kapilari koji se mogu lečiti sklerozantnom terapijom. Prethodno treba obaviti ultrazvučnu dijagnostiku vena i uvid u opšte zdravstveno stanje pacijenta. Po primeni sklerozantnog sredstva primenjuje se kompresivna terapija.


Značajan deo rada je terapija svih oblika dermatitisa, ekcema, celulitisa, otoka nogu, a posebno je značajno lečenje hroničnih venskih rana. Na prvom mestu vrši se diferencijalna dijagnoza rane čime se određuje da li je rana venska, arterijska, mešovita, dijabetična, dekubitalna, vaskulitis, traumatska ili druge etiologije. Lečenje se sprovodi savremenim principima, uz primenu debridmana, antiseptika i obloga sa dobrom apsorpcijom sekreta rane, sa dodatkom kolagena, srebra i drugih elemenata koji ubrzavaju zarastanje. Kao dopuna lečenju primenjujemo biostimulativni laser, polarizovanu svetlost, elektromagnetne talase, kompresivnu terapiju.


Česta komplikacija proširenih vena su tromboflebitisi površnih vena koji mogu da se leče medikamentoznom i kompresivnom terapijom. Kod svih pacijenata se preporučuje pregled vena ultrazvukom, posebno kada postoje klinički znaci za trombozu dubokih vena kada se pacijent upućuje vaskularnom hirurgu. To se odnosi i na pacijente sa trombozom površnih venskih stabala koja propagira ka ušću u duboki venski sistem, kada je indikovano operativno lečenje.


Kod svih pacijenata vrši se procena faktora rizika za nastanak komplikacija – tromboza, posttrombotskog sindroma, rana, laboratorijska ispitivanja faktora koagulacije i trombofilije.To je deo preventivnog rada, uz savete za režim života, ishranu, fizičku aktivnost i održavanje dobrog opšteg zdravlja.

Slobodno nas kontaktirajte

Javite se ako imate neko pitanje. 
Pozovite nas direktno na brojeve telefona  
ili nam pošaljite mejl

Dođite kod nas

Studentski Trg 8
11000 Beograd

Pozovite nas

Dr. Gordana Krivaćević
064-615-87-44

Pošaljite nam mejl

dermal.dermal@gmail.com